Mitä interim tarkoittaa?
Puhutaan interim-johtajista, mutta oikeasti pitäisi puhua interim-työskentelytavasta, jota voidaan hyödyntää myös päällikkötason tehtävissä. Interim tarkoittaa väliaikaista tai määräaikaista työskentelyä, jossa organisaatio palkkaa asiantuntijan, päällikön tai johtajan tiettyä ajanjaksoa tai tehtävää varten.
Interim-työnteon malli on kätevä erityisesti silloin, kun yritykset tarvitsevat joustavaa ja asiantuntevaa apua yrityksen muutostilanteissa tai osaamisvajeissa.
Tyypillisiä tilanteita, jolloin interim-työntekijä kutsutaan apuun:
1. Avainhenkilön äkillinen poissaolo
Avainhenkilön sairastuminen, uupuminen tai jopa kuolema ovat tilanteita, jotka saattavat yllättää organisaation. Tällöin tarvitaan nopeasti henkilö, jolla on riittävää kokemusta ottaa avainhenkilön työtehtävät haltuun, kunnes yritys ehtii palkata tehtävään uuden työntekijän.
2. Organisaatiomuutos
Yrityksessä pitää viedä läpi massiivinen muutos, johon halutaan ottaa ulkopuolinen muutosjohtaja tai -päällikkö. Tällainen tilanne voi tulla eteen esimerkiksi yritysoston myötä.
3. Kehitysprojektin läpivienti
Interim-työntekijät voivat myös auttaa organisaatioita kehittämään uusia strategioita tai implementoimaan projekteja, jotka vaativat erityisosaamista. Markkinoinnin saralla tällainen kehitysprojekti voi olla esimerkiksi uuden verkkosivun ja verkkokaupan rakentaminen tai brändiuudistuksen teko ja jalkautus.
4. Osaamisen nopea kasvattaminen
Kun yritys haluaa viedä markkinointinsa tai muun liiketoiminnan osaamisen seuraavalle tasolle. Tämä tarkoittaa tekemisen laajentamista niin horisontaalisesti kuin vertikaalisesti. Tehdään enemmän, uusia asioita ja paremmin.
5. Väliaikainen resurssin tarve
Vanhempainvapaan sijaisuus, sairaslomasijaisuus tai sijaistaminen yrityksen sesonkipiikin aikana. Näihin kaikkiin tilanteisiin interim-työntekijä on oiva ratkaisu. Hän hoitaa työtehtävät tehokkaasti ja ammattitaidolla.
6. Osa-aikainen resurssin tarve
Osa-aikaisen interim-työntekijän tarve voi tulla kyseeseen esimerkiksi silloin kun yritys on kasvuvaiheessa eikä työtä riitä vielä täysipäiväiselle työntekijälle.
Interim työskentelyn malli
Interim-työ on kasvava ilmiö, niin Suomessa kuin Euroopassa. Interim-johtajien kysyntä kasvaa jatkuvasti Euroopassa. Markkinoiden kypsyys vaihtelee maittain, ja kärkimaita ovat Saksa, Sveitsi sekä Iso-Britannia. Pätevistä interim-johtajista on pulaa erityisesti Tšekissä, Saksassa, Italiassa ja Sveitsissä.
Yleisimmät liiketoiminnan funktiot, joissa interim-työskentelyä käytetään eniten, ovat:
1. Yleisjohto
2. Myynti
3. Operatiivinen toiminta
4. IT
5. HR
6. Talous
(Tietolähde: INIMA European Survey 2024 (International Network of Interim Manager Association)
Mitä hyötyjä interim-työntekijän käytöstä on yritykselle?
Interim-työntekijä laskuttaa työstään joko suoraan tai välitysfirman kautta, joten hänestä ei aiheudu työnantajakuluja organisaatiolle. Hän tekee työn ja poistuu kun työ on suoritettu. Tästä johtuen yritys saa interim-työntekijän vuosien mittaan kerätyn korkean ammattitaidon käyttöönsä nopeasti ja kustannustehokkaasti, ilman pitkäaikaista sitoutumista.
Yhtenä tärkeänä hyötynä nostettakoon esiin interim-työntekijän mukanaan tuoman ulkopuolisen, objektiivisen näkökulman. Tekijä on ollut useissa yrityksissä ja nähnyt paljon mikä toimii ja mikä ei toimi. Hän voi myös havaita yrityksen toiminnassa paljon sellaista, jota yrityksessä pitkään olleet eivät enää huomaa. Toimintatavoissa voi olla historian tuomaa painolastia, johon vakituiset työntekijät ovat jo tottuneet eivätkä täten osaa ajatella asiaa kriittisesti.
Kenelle interim-työ sopii?
Interim-työ sopii erityisesti yrittäjähenkisille, kokeneille ammattilaisille, jotka haluavat vaihtelua työelämässään tai etsivät uusia haasteita. Se tarjoaa mahdollisuuden työskennellä erilaisissa ympäristöissä ja projekteissa, mikä voi rikastuttaa ammatillista kokemusta. On kuitenkin tärkeää huomioida, että interim-työssä menestyminen vaatii selkeää osaamisen kirkastamista ja aktiivista verkostoitumista. Osaajien tulee pitää taitonsa ajan tasalla ja olla valmiita joustamaan erilaisissa työympäristöissä.
Itse uskon, että interim-työ on tulevaisuuden joustava työskentelytapa, joka tarjoaa sekä yrityksille että ammattilaisille uusia mahdollisuuksia. Se voi olla ratkaisu moniin haasteisiin, joita organisaatiot kohtaavat jatkuvasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä.