Kuinka moni on kuullut Quorasta? Ai mistä? Vielä pari kuukautta sitten olisin itsekin vastannut samoin. Quora on valtaosalle suomalaisista vielä suhteellisen tuntematon, mutta tämä muuttunee sillä tammikuussa 2019 avattiin suomenkielinen Quora sivusto tästä maailmalla jo liki vuosikymmenen toimineesta sivustosta.

Mikä Quora oikein on? Quora on yhteisöllinen kysymys-vastaus sivusto, joka on alun perin perustettu jo vuonna 2009 kahden entisen Facebook työntekijän Charlie Cheeverin ja Adam D’Angelon toimesta. Sivusto avattiin vuonna 2010, mutta ensin vain kutsutuille jäsenille. Nykyään sivusto on kaikille avoin. Kuka tahansa voi rekisteröityä, luoda omalla nimellään profiilin, kysyä mieltä askartavan kysymyksen tai vastata toisten esittämiin kysymyksiin.

Toisin kuin anonyymeillä blogeilla Quorassa keskustelu on asiallista ja paikka paikoin jopa ammattimaista. Asiallisuuden takaa tarkka laadun tarkkailu sekä keskustelua ohjaava sääntö: Be nice, Be respectful. Käytössä on myös useita teknologisia ratkaisuja, kuten koneoppimista sekä kielenprosessointi- ja hahmon tunnistustyökaluja. Nämä ilmoittavat epäasiallisesta kielenkäytöstä ja käyttäytymisestä. Tämän lisäksi perinteiset moderaattorit kaitsevat keskustelua ja ilmoittavat eteenpäin epäasiallisuuksista.

Ammattimaisen kysymyksiin vastaamisesta tekee Quoran tarjoama mahdollisuus rakentaa sen avulla henkilöbrändiään jonkin tietyn osa-alueen kuten esimerkiksi digimarkkinoinnin osaajana. Vastauksiin voi helposti ujuttaa backlinkkejä omaan web sivuunsa, mainostaa palvelujaan ja parantaa näin ollen omaa hakukoneoptimointiaan. Kaikki vastaajat eivät kuitenkaan ole näin laskelmoivia. Osa vastaajista haluaa vaan pyyteettömästi jakaa tietämystään ja osaamistaan.

Miksi Quora haluaa laajentua Suomeen? Haastattelin tätä blogikirjoitustani varten Quoran Suomen yhteisömanageria Elena Liskiä. Minua mietitytti minkä vuoksi Quora halusi laajentua Suomeen, suhteellisen rajatulle kielialueelle, jossa englanninkielen taso on korkea. Elena Liskin mukaan Quoran yritysfilosofia on ideologinen. Yrityksen päätavoitteena on jakaa tietoa. ”Quoran toimintafilosofian mukaan kaikki tieto maailmalla tulisi olla kaikkien – ei vaan englanninkielen puhujien saatavilla.” Hän jatkaa. Tällä hetkellä Quora toimii 17 kielellä ja tavoittelee tulevaisuudessa yhä useampia kielialueita. Toisin kuin englanninkielisessä Quorassa, suomenkielisessä versiossa ei nähdä vielä maksettuja mainoksia. Nämä tulevat mahdollisesti myöhemmin.

On mielenkiintoista seurata kuinka suomenkielinen Quora löytää käyttäjänsä. Vakiinnuttaako se asemansa nykyisten anonyymien kysymys-vastaus sivustojen rinnalla vai ajaako se niistä ohi. Tämän aika näyttää. Tässä vaiheessa voimme vaan toivottaa uuden tulokkaan tervetulleeksi.

Pin It on Pinterest